Velikonoční tradice ožily ve školních jídelnách Prahy 10

Školní jídelny na Praze 10 se během velikonočního týdne proměnily v místa plná radosti, barev a tradic. Příspěvková organizace Školní jídelny Praha 10 (ŠJP 10) připravila pro děti tradiční druh velikonočního jídla a výz

dobu, která do jídelen přinesla svěží jarní atmosféru. Na výzdobě se navíc podílely i samotné děti. Cílem bylo nejen zpestřit dětem sváteční dny, ale hlavně podpořit a budovat pozitivní vztah ke stravování a tradicím.

Budování kultury stravování

Jedním z hlavních cílů Školních jídelen Praha 10 je dlouhodobě budovat u dětí vztah k jídlu a kultuře stravování. „Považuji za důležité, aby děti nevnímaly jídlo jen jako nutnost, ale jako příležitost ke sdílení a zážitek, který s sebou může nést i poznání tradic,“ uvedl ředitel organizace Mgr. Jaroslav Vrtiška. Právě svátky, jako jsou Velikonoce, nabízí ideální prostor k tomu, jak tyto hodnoty předávat nenucenou a radostnou formou.

Sváteční atmosféra díky velikonoční výzdobě

Prostory všech jídelen se slavnostně vyzdobily velikonočními motivy – od barevných vajíček, pomlázek a zelených větviček až po tematické polepy oken. Doplňkem byly balónky ve veselých jarních barvách, které okamžitě upoutaly dětskou pozornost. „O balónky byl tradičně zájem. Ty nejmenší děti si je po skončení svátků dokonce odnášely domů jako malý suvenýr,“ usmíval se ředitel.

Na mnoha školách se do výzdoby aktivně zapojily také děti. Malovaly klasické velikonoční motivy, které pak zdobily jídelní prostory. „Tímto bych chtěl opravdu upřímně poděkovat všem školám, pedagogům a samozřejmě dětem za jejich kreativitu a zapojení. Poděkování patří také celému personálu jídelen – nejen za jejich každodenní péči, ale i za úsilí, které věnovali vytvoření příjemné a slavnostní atmosféry v prostorách jídelny a podporu tradic,“ dodává Vrtiška.

Tradiční pokrm s jarním nádechem

 

„Jako velikonoční druh jídla se podávalo pečené kuřecí stehno s jarní nádivkou s medvědím česnekem a brambory s čerstvou pažitkou. Nechyběl ani velikonoční doplněk stravy, přičemž jsme pamatovali i na ty strávníky, kteří mají potravinovou intoleranci. S celkovým menu jsme si letos mohli pohrát o něco více komplexněji ve všech položkách obědové nabídky, aby atmosféra Velikonoc prostupovala opravdu celou obědovou nabídkou. Věřím, že příští rok se do toho opřeme ještě víc a připravíme dětem zážitek, na který budou vzpomínat,“ komentuje Vrtiška s nadhledem.

 

 

Školní jídelny Praha 10 tak opět potvrdily, že i institucionální stravování může být příjemné, nápadité a zároveň ctít tradice. „Reakce dětí byly skvělé a potvrzují nám, že má naše práce smysl. Když vidíme, že se děti do jídelen těší, je to pro nás ta největší odměna,“ uzavírá ředitel Jaroslav Vrtiška.