Nevzdávejte to!
V návaznosti na rozsáhlý průzkum spokojenosti se stravováním v zařízeních p. o. Školní jídelna Praha 10, proběhla v druhé polovině dubna 2019 ojedinělá akce s pracovním názvem Ochutnávka nových pokrmů z ryb a luštěnin. Mgr. Jaroslav Vrtiška, ředitel organizace, připravil setkání svých zaměstnanců s cílem ukázat, že i všeobecně neoblíbené pokrmy z ryb a luštěnin, jdou ve školních jídelnách připravit tak, aby dětem zachutnaly a nebyly tak neustále (jak z průzkumu jednoznačně vyplynulo) na chvostu pomyslného žebříčku popularity.
Nelehkého úkolu se ujal jeden z šéfkuchařů organizace SJP10 – ŠJ Gutova, Jiří Pšenčík, který v předchozích třinácti letech sbíral zkušenosti jako ukázkový kuchař značky Lagris. Tím se vysvětluje jeho profesionální erudice zejména v přístupu k práci s luštěninami. Nicméně jeho ukázkové menu zahrnovalo také ryby a zeleninu v moderních a lákavých úpravách tak, aby dětem chutnalo, personál jídelen neměl problémy s přípravou a výdejem jídla, a rovněž nepřekračovalo rozpočet.
Z krátkého rozhovoru se samotným šéfkuchařem vyplynulo několik zajímavých postřehů, které by mohly posloužit všem, kteří se s touto problematikou rovněž potýkají. Jako nejpodstatnější vzkazuje svým kolegům: „Nevzdávejte to, nenechte se odradit prvním neúspěchem. Z mých zkušeností vím, že strávník novinky obvykle vstřebává až po několikerém ochutnání. Jednoduchým návodem jak naplnit spotřební koš o tyto suroviny jsou přílohová pyré, kde můžeme postupně zvyšovat např. podíl luštěnin, stejně jako v rizotech a dalších jídlech. Nenalhávejme si, že sebelépe připravená samotná čočka nebo hrachová kaše děti přiláká. Děti mají rády barvy a pestrost na talíři.“
Skvělý nápad, jak zapojit všechny tři neoblíbené suroviny do populární formy jídla byla například tortilla s grilovanou zeleninou, červenými fazolemi a pečenou tilápií. Pyré z červené čočky a kořenové zeleniny s přírodním plátkem sumečka afrického byla pro změnu ukázka, jak z luštěniny připravíme opravdu chutnou a zajímavou přílohu k rybě. V hlasování zúčastněných však jednoznačně zvítězily rybí krokety ze sumečka afrického s omáčkou z drcených rajčat a bazalky s couscousem. K vidění a hlavně ochutnání byla i další inspirativní jídla, která vám představujeme ve fotopříloze.
Na závěr nelze než doufat, že si tato zajímavá jídla brzy získají mezi dětmi popularitu stejně jako u zaměstnanců kuchyní, kterým jejich snahu děti oplatí prázdnými talíři.
Zanechte komentář