Školení Alergeny v potravinách

V úterý 17.6. proběhlo školení v ŠJ U Roháčových kasáren na téma „Alergeny v potravinách“. Podnětem byla chystaná novela zákona o školním stravování, dle které budou školní jídelny povinny uvádět u svých vydaných pokrmů možné alergenní složky, které strava může obsahovat. Novelizace zákona by měla přijít v platnost v prosinci 2014. Vedoucí pracovníky školila Ing.Pavla Tomášková, výživová poradkyně pod dohledem Adriany Michalcové Dis., nutriční terapeutky. Školením jsme chtěli rozšířit vědomosti našich vedoucích pracovníků jednotlivých provozů na dané téma a tímto je dostatečně a s předstihem informovat o chystané inovaci v legislativě.

PROGRAM ŠKOLENÍ:

  • Informace o novele zákona k označování alergenů v pokrmech

(platnost k prosinci 2014)

  • Rozdíl mezi alergiemi a intolerancemi
  • Jednotlivé alergeny a možné reakce na lidský organismus
  • Označení alergenů v programu ŠJ
  • Relevantní odkazy k tématu
  • Diskuze

Seznam Alergenů

1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní

odrůdy z nich

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. Sojové boby a výrobky z nich

7. Mléko a výrobky z nich

8. Skořápkové plody – Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové

ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich