Školení Alergeny v potravinách
V úterý 17.6. proběhlo školení v ŠJ U Roháčových kasáren na téma „Alergeny v potravinách“. Podnětem byla chystaná novela zákona o školním stravování, dle které budou školní jídelny povinny uvádět u svých vydaných pokrmů možné alergenní složky, které strava může obsahovat. Novelizace zákona by měla přijít v platnost v prosinci 2014. Vedoucí pracovníky školila Ing.Pavla Tomášková, výživová poradkyně pod dohledem Adriany Michalcové Dis., nutriční terapeutky. Školením jsme chtěli rozšířit vědomosti našich vedoucích pracovníků jednotlivých provozů na dané téma a tímto je dostatečně a s předstihem informovat o chystané inovaci v legislativě.
PROGRAM ŠKOLENÍ:
- Informace o novele zákona k označování alergenů v pokrmech
(platnost k prosinci 2014)
- Rozdíl mezi alergiemi a intolerancemi
- Jednotlivé alergeny a možné reakce na lidský organismus
- Označení alergenů v programu ŠJ
- Relevantní odkazy k tématu
- Diskuze
Seznam Alergenů
1. Obiloviny obsahující lepek – pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo jejich hybridní
odrůdy z nich
2. Korýši a výrobky z nich
3. Vejce a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich
5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
6. Sojové boby a výrobky z nich
7. Mléko a výrobky z nich
8. Skořápkové plody – Mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové
ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
9. Celer a výrobky z něj
10. Hořčice a výrobky z ní
11. Sezamová semena a výrobky z nich
12. Oxid siřičitý a siřičitany – v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14. Měkkýši a výrobky z nich
Zanechte komentář